Kan man trekke seg fra bilkjøp? 

Bilde med tekst: Kan man trekke seg fra bilkjøp?

Innholdsfortegnelse

Kan man trekke seg fra bilkjøp? Å kjøpe en bil er en betydelig investering, og noen ganger kan kjøpere angre på avgjørelsen de har tatt. Enten det skyldes en impulsiv beslutning, feilopplysninger fra selgeren, eller uforutsette økonomiske endringer, kan ønsket om å trekke seg fra et bilkjøp oppstå. Men hvilke rettigheter har du egentlig som bilkjøper i Norge? I denne artikkelen vil vi utforske mulighetene og begrensningene ved å trekke seg fra et bilkjøp, med utgangspunkt i gjeldende lovbestemmelser og praktiske råd. 

Hva sier loven? 

Når det gjelder bilkjøp, er det flere lover og regler som beskytter kjøperens rettigheter. De mest relevante lovene er forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven. Disse lovene dekker ulike aspekter av kjøp og salg av varer, inkludert biler, og fastsetter vilkårene for hva som kan anses som feil og mangler, samt hvilke rettigheter og plikter både kjøper og selger har. 

Forbrukerkjøpsloven 

Forbrukerkjøpsloven gjelder når en forbruker kjøper en bil fra en profesjonell selger, for eksempel en bilforhandler. Loven gir kjøperen en rekke rettigheter dersom bilen viser seg å ha feil eller mangler. Ifølge forbrukerkjøpsloven kan kjøperen kreve retting av feil, omlevering, prisavslag eller heving av kjøpet dersom feilene er vesentlige. 

Det er viktig å merke seg at forbrukerkjøpsloven gir kjøperen betydelig beskyttelse. Dette inkluderer blant annet at selgeren har ansvar for feil som oppstår innenfor to år etter at bilen er levert, jf. forbrukerkjøpsloven § 18 annet ledd. Forbrukerkjøpsloven gir også kjøperen rett til å kreve omlevering eller retting uten kostnad, så lenge det ikke medfører urimelige kostnader for selgeren, jf. forbrukerkjøpsloven § 29. 

Videre kan kjøperen kreve prisavslag dersom feilene ikke blir rettet innen rimelig tid, jf. forbrukerkjøpsloven § 31. I tilfeller der feilene anses som ikke uvesentlige, kan kjøperen heve kjøpet, noe som innebærer at kjøpet blir annullert og begge parter skal tilbakeføre det de har mottatt, jf. forbrukerkjøpsloven § 32. 

Kjøpsloven 

Kjøpsloven gjelder for kjøp mellom to privatpersoner og mellom to næringsdrivende. Denne loven gir også kjøperen rettigheter ved feil og mangler, men adgangen til å gjøre rettighetene gjeldende kan være noe mer begrenset enn under forbrukerkjøpsloven. Likevel kan kjøperen kreve retting eller omlevering etter kjøpsloven §§ 34-36, prisavslag etter kjøpsloven § 38 eller heving etter kjøpsloven § 39, dersom vilkårene for dette er oppfylt. 

Kjøpsloven fastsetter at selgeren er ansvarlig for feil som forelå ved leveringstidspunktet, selv om feilen først viser seg senere, jf. kjøpsloven § 21 annet ledd. Kjøperen må imidlertid reklamere innen rimelig tid etter at feilen ble oppdaget, og senest innen to år etter at bilen ble levert, jf. kjøpsloven § 32. 

Angrerett ved bilkjøp 

En vanlig misforståelse er at man har en generell angrerett ved bilkjøp, slik man har ved kjøp av mange andre varer. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Angrerettloven gir forbrukeren rett til å angre på kjøp av varer og tjenester som er inngått via fjernsalgsmetoder (for eksempel kjøp over internett, telefon eller postordre) innen 14 dager, jf. angrerettloven § 21. I tillegg må kjøperen være en privatperson, og selgeren en næringsdrivende ifølge angrerettloven § 1. Hvis du kjøper en bil av en privatperson på Finn.no eller over en annonse på Facebook, har du altså ikke en angrerett på 14 dager etter kjøpet. 

Det er viktig å være klar over at bilkjøp som skjer via forhandler eller på selgerens faste utsalgssted, ikke omfattes av angrerettloven. Dette er også grunnen til at de fleste bilkjøp ikke omfattes av angrerettloven, nettopp fordi bilen kjøpes på bilforhandlerens lokale. Derfor er det avgjørende at kjøpere tenker nøye gjennom beslutningen før de inngår en kjøpsavtale for en bil. 

Unntak: Fjernsalg og kjøp utenfor fast utsalgssted 

Dersom bilen er kjøpt via fjernsalgsmetoder eller utenfor fast utsalgssted, for eksempel på en bilmesse eller via en selger som oppsøker kunden hjemme, kan angrerettloven likevel komme til anvendelse. I slike tilfeller har kjøperen rett til å angre på kjøpet innen 14 dager uten å oppgi noen grunn. Det er viktig å være klar over at dette unntaket ikke gjelder dersom kjøpet er inngått på selgerens faste utsalgssted. 

For at angreretten skal kunne benyttes, må kjøperen informere selgeren skriftlig innen fristen på 14 dager, jf. angrerettloven § 20. Det anbefales å sende meldingen med sporing for å sikre at den blir mottatt og kan dokumenteres ved en eventuell tvist. Dersom angreretten benyttes, skal kjøperen returnere bilen i vesentlig samme stand som da den ble levert, og selgeren skal refundere kjøpesummen. 

Feil og mangler på bilen 

En av de vanligste årsakene til at kjøpere ønsker å trekke seg fra et bilkjøp, er at bilen har feil eller mangler som ikke var kjent ved kjøpstidspunktet. Både forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven gir kjøperen rettigheter i slike tilfeller. 

Hva regnes som en mangel? 

En mangel foreligger dersom bilen ikke er i samsvar med det som er avtalt mellom kjøper og selger, eller dersom bilen ikke oppfyller de kravene til kvalitet og egenskaper som kjøperen med rimelighet kan forvente, jf. kjøpsloven § 17 og forbrukerkjøpsloven § 16. Eksempler på mangler kan være tekniske feil, skader som ikke ble opplyst om, eller at bilen ikke er i den stand som ble avtalt. 

Mangler kan også omfatte tilfeller der bilen ikke er i tråd med markedsføringen, eller dersom bilen ikke har de egenskapene som kjøperen med rimelighet kunne forvente basert på selgerens opplysninger, jf. kjøpsloven §§ 18-19 og forbrukerkjøpsloven § 16. Det kan for eksempel være at bilen har en annen motor enn det som ble oppgitt, eller at bilen har vært involvert i en ulykke som ikke ble informert om. 

Reklamasjon 

For å kunne gjøre gjeldende krav på grunn av feil eller mangler, må kjøperen reklamere til selgeren innen rimelig tid etter at mangelen ble eller burde blitt oppdaget. Dette er den relative reklamasjonsfristen, og følger av kjøpsloven § 32 første ledd og forbrukerkjøpsloven § 27 første ledd. Hva som menes med «rimelig tid» avhenger av sakens faktum, men i forbrukerkjøp kan fristen for å reklamere aldri være kortere enn to måneder etter forbruker oppdaget mangelen. For forbrukerkjøp er den absolutte reklamasjonsfristen fem år fra kjøpstidspunktet, mens den for kjøp etter kjøpsloven er to år, jf. forbrukerkjøpsloven § 27 andre ledd og kjøpsloven § 32 andre ledd.  

Reklamasjon bør gjøres skriftlig og dokumenteres. Dette kan gjøres ved å sende en e-post eller et brev til selgeren der manglene beskrives, og det kan vedlegges bilder eller annen dokumentasjon som underbygger klagen. Det er viktig å være tydelig på hva som kreves, enten det er retting av feilen, omlevering, prisavslag eller heving av kjøpet. 

Her kan du lese mer om: Reklamasjon på bilkjøp

Selgerens ansvar 

Selgeren har en opplysningsplikt. Dette innebærer at selger har en plikt til å gi kjøper alle de opplysninger om bilen som selger måtte kjenne til, og som kjøperen hadde grunn til å regne med å få, dersom unnlatelse kan antas å ha virket inn på kjøpet, jf. forbrukerkjøpsloven § 16 første ledd bokstav b og kjøpsloven § 19 første ledd bokstav b tilsvarende. Ved å unnlate å gi slike opplysninger kan det foreligge en mangel, som selger må svare. Selgeren har da en plikt til å rette feil eller mangler ved bilen dersom det ikke medfører urimelige kostnader, jf. kjøpsloven § 34 og forbrukerkjøpsloven § 29.  Dette kan innebære å reparere bilen, erstatte deler, eller i noen tilfeller levere en tilsvarende bil. Dersom selgeren ikke klarer å rette mangelen innen rimelig tid, kan kjøperen kreve prisavslag eller heving av kjøpet. 

Heving av kjøpet 

Heving av kjøpet innebærer at kjøpet blir annullert, og partene skal tilbakeføre det de har mottatt. Retten følger av kjøpsloven § 39 og forbrukerkjøpsloven § 32. Dette betyr at kjøperen leverer tilbake bilen, og selgeren refunderer kjøpesummen. For at kjøperen skal ha rett til å heve kjøpet, må mangelen være vesentlig etter kjøpsloven, og ikke «uvesentlig» etter forbrukerkjøpsloven. Hva som anses som vesentlig og ikke uvesentlig, vil bero på en konkret vurdering av den enkelte saken. 

Vilkår for heving 

For at kjøperen skal kunne heve kjøpet, må følgende vilkår være oppfylt: 

  • Det må foreligge en mangel ved bilen. 
  • Mangelen må være vesentlig eller ikke uvesentlig. 
  • Kjøperen må ha reklamert innen rimelig tid. 
  • Kjøperen må ha gitt selgeren en mulighet til å rette eller omlevere mangelen, med mindre dette er åpenbart nytteløst. 

En vesentlig mangel er en feil eller mangel som er betydelig nok til at kjøpet kan heves. Dette kan for eksempel være tilfeller der bilen er ubrukelig til det formålet den ble kjøpt for, eller der mangelen medfører betydelige kostnader for kjøperen. Vurderingen av hva som er vesentlig, vil alltid bero på en konkret helhetsvurdering der flere faktorer spiller inn. En ikke «uvesentlig» mangel, er tilsvarende, en mangel som har betydning for kjøper. Vurderingen av de to tersklene er på lang vei den samme, men ordlyden «uvesentlig» tilsier at terskelen er lavere i forbrukerkjøpsloven enn den er i kjøpsloven. Med andre ord skal det mindre til for å kunne heve kjøp etter hevingsreglene i forbrukerkjøpsloven.  

Praktiske råd 

Dersom du vurderer å trekke deg fra et bilkjøp, er det flere praktiske råd som kan være nyttige: 

Dokumentasjon 

Det er viktig å dokumentere alle feil og mangler ved bilen. Ta bilder og noter ned alle problemer du opplever. Dette vil være nyttig i en eventuell tvist med selgeren. Be også om skriftlig bekreftelse på eventuelle løfter eller avtaler som inngås med selgeren. 

Juridisk bistand 

Å få bistand fra en advokat kan være avgjørende for å ivareta dine rettigheter. En advokat kan hjelpe deg med å vurdere sakens styrker og svakheter, samt bistå deg i en eventuell prosess mot selgeren. Husk at rettshjelpsforsikringen på bilen kan dekke advokatutgifter i slike saker. Det kan også være verdt å kontakte Forbrukerrådet for gratis råd og veiledning. 

Kommunikasjon med selger 

Hold en saklig og høflig tone i all kommunikasjon med selgeren. Vær tydelig på hva du krever, og vis til de relevante lovbestemmelsene som gir deg rett til å kreve retting, prisavslag eller heving av kjøpet. Dokumenter all kontakt, og sørg for å få bekreftelser skriftlig. 

Kontroll og etterprøving 

Vurder å få bilen kontrollert av et uavhengig verksted eller en nøytral fagperson som kan bekrefte eventuelle feil og mangler. Dette kan gi deg en sterkere sak i en eventuell tvist med selgeren. En slik kontroll kan også bidra til å avdekke skjulte feil som ikke var åpenbare ved kjøpstidspunktet. 

Kontakt oss for en kostnadsfri vurdering av din sak 

Å trekke seg fra et bilkjøp kan være en utfordrende prosess, men med riktig kunnskap og tilnærming kan du ivareta dine rettigheter som kjøper. Du kan ta kontakt med oss for en gratis og uforpliktende vurdering av din sak. Vi har lang erfaring og kompetanse innen kjøpsrett, og kan bistå deg med å fremme eventuelle krav mot selger. Vi kan også hjelpe deg med å få dekket dine advokatutgifter gjennom rettshjelpsforsikringen du har på bilen. Du kan nå oss på e-post: post@verito.no eller telefon: 24 02 21 20. 

Artikkelen er for ordensskyld skrevet 19.11.2024. 

Vanlige spørsmål 

En vesentlig mangel er en feil eller mangel som er betydelig nok til at kjøpet kan heves. Dette vurderes konkret i hver enkelt sak og kan variere avhengig av bilens verdi, bruk, og feilens omfang. 

For forbrukerkjøp er den absolutte reklamasjonsfristen fem år, mens den for kjøp mellom privatpersoner og mellom næringsdrivende er to år. Det er i tillegg viktig å reklamere innen rimelig tid etter at feilen ble oppdaget. 

Ta bilder og noter ned alle problemer du opplever med bilen. Dette kan være nyttig i en eventuell tvist med selgeren. Be også om skriftlig bekreftelse på eventuelle løfter eller avtaler som inngås med selgeren. 

Dersom selgeren nekter å rette mangelen, kan du ha rett til å kreve prisavslag eller heving av kjøpet. Det kan være lurt å søke juridisk bistand i slike tilfeller. En advokat kan hjelpe deg med å vurdere sakens styrker og svakheter, samt bistå deg i en eventuell prosess mot selgeren.

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Bilde med tekst: Har du kjøpt bruktbil med feil?
Bil
Kristoffer Dalvang

Har du kjøpt bruktbil med feil?

Har du kjøpt bruktbil med feil? Har du kjøpt en bruktbil som har feil eller mangler? Det kan være frustrerende og kostbart. I denne artikkelen gir vi deg en omfattende guide til dine rettigheter og hvordan du kan håndtere slike situasjoner på best mulig måte.  Kjøpsrettigheter ved bruktbilkjøp  Når du

Les mer »
Bil
Kristoffer Dalvang

Ansvar ved salg av bruktbil 

Hva du bør vite som selger  Når du selger en bruktbil, har du som selger et ansvar overfor kjøperen. Dette ansvaret omfatter blant annet å gi riktig og fullstendig informasjon om bilens tilstand, å sørge for at bilen er fri for heftelser, og å rette opp i eventuelle mangler som

Les mer »
Bilde med tekst: hva gjør du om selger nekter å heve bilkjøpet?
Bil
Kristoffer Dalvang

Hva gjør du om selger nekter å heve bilkjøpet? 

Hva gjør du om selger nekter å heve bilkjøpet?  Har du kjøpt en bil som viser seg å ha feil eller mangler, men selger nekter å heve bilkjøpet? Denne artikkelen gir deg en grundig gjennomgang av dine rettigheter og muligheter, samt praktiske råd for å håndtere situasjonen.  Dine rettigheter som kjøper 

Les mer »
bilde med tekst: Heving ved skjulte feil og mangler på bil
Bil
Kristoffer Dalvang

Heving ved skjulte feil og mangler på bil

Heving ved skjulte feil og mangler på bil   Hvis du nylig har kjøpt en bil og oppdager at det foreligger skjulte feil eller mangler på bilen, har du en rekke rettigheter. Denne artikkelen gir deg en oversikt over heving ved skjulte feil og mangler på bil, og hvilke rettigheter du

Les mer »
Bilde med tekst: Hva gjør du hvis du har kjøpt en bil med heftelser?
Bil
Kristoffer Dalvang

Hva gjør du hvis du har kjøpt en bil med heftelser? 

Hva gjør du hvis du har kjøpt en bil med heftelser?   Har du kjøpt en bil med heftelser, og er usikker på hva dette egentlig innebærer? Denne artikkelen skal redegjøre for hva en heftelse er, hvilke krav du har ved rettsmangler, samt hvordan du kan sjekke om det er heftelser

Les mer »
Bilde med tekst: hva slags ansvar har du ved privat salg av bil?
Bil
Kristoffer Dalvang

Hva slags ansvar har du ved privat salg av bil? 

Hva slags ansvar har du ved privat salg av bil?  Hva slags ansvar har du ved privat salg av bil? Når du selger bilen din privat, er det viktig å være klar over de juridiske forpliktelsene du har som selger. Denne artikkelen gir en oversikt over ansvaret som følger med

Les mer »