En fersk avgjørelse fra Forbrukertilsynet (FU-sak 19/734) gir kjøper medhold i en tvist om kjøp av en brukt båtmotor. Saken illustrerer sentrale prinsipper i kjøpsretten ved private kjøp, og gir nyttig innsikt for både kjøpere og selgere i bruktmarkedet.
Bakgrunn
I januar 2018 kjøpte en privatperson en Yamaha 20 hk 2004-modell båtmotor for kr 11 500,- gjennom en markedsplattform. Motoren ble beskrevet som «uten kjente feil og mangler» og med «noen små bruksriper». Ved første gangs bruk stanset motoren brått med en skrapelyd, og en fagkyndig vurdering viste at motoren ikke var lønnsom å reparere.
Etter mekling hos Forbrukerrådet ble partene enige om at motoren skulle returneres til selger for eventuell reparasjon, og at kjøpesummen skulle refunderes dersom dette ikke lot seg gjøre. Motoren ble sendt tilbake, men kjøper hørte ikke noe fra selger på flere måneder og ba derfor om at saken ble gjenopptatt.
Reklamere på båt: frister, heving og erstatning
Avhjelp ved mangler etter kjøp av båt
Kjøpsloven og båt: Hva er dine rettigheter ved feil eller mangler?
Forbrukertilsynets vurdering
Tilsynet la til grunn at motoren hadde en vesentlig mangel, og at selgeren ikke hadde oppfylt sine forpliktelser etter avtalen som ble inngått under meklingen. Kjøper ble derfor gitt medhold i krav om heving av kjøpet og tilbakebetaling av kjøpesummen med renter.
Betydning
Saken understreker at kjøpslovens regler om mangler og mislighold gjelder også i kjøp mellom private. Selgers beskrivelse og håndtering av feil spiller en sentral rolle i vurderingen av om det foreligger en rettslig relevant mangel.
Videre viser avgjørelsen at avtaler inngått under mekling i Forbrukerrådet er bindende. Dersom en part ikke følger opp slike avtaler, kan det få rettslige konsekvenser.
Les hele avgjørelsen her