Lurer du på om du kan heve kjøp av bobil eller campingvogn på grunn av fukt? Dersom du oppdager alvorlig fuktskader på bobilen eller campingvognen din kan du ha rett til å heve kjøpet ditt. For å kunne heve kjøpet må du reklamere innen rimelig tid etter du oppdaget fuktskaden, ellers kan du risikere å miste kravet ditt. I denne artikkelen forklarer vi hva du må gjøre og hvilke rettigheter du har som kjøper.
Hva er fukt?
Fukt er vann som trenger inn i bobilen eller campingvognen, og som kan forårsake skade på både konstruksjonen og interiøret. Det kan komme fra lekkasjer rundt vinduer, dører, tak, ventiler, slanger eller andre mulige steder. Dårlig ventilasjon eller isolasjon kan også bidra til at fukt oppstår. Fukt kan skape et miljø der mugg, sopp og råte kan oppstå, noe som kan være skadelig for helsen og redusere kjøretøyets verdi.
Hvordan oppdage fukt?
Det kan være vanskelig å oppdage fukt med det blotte øyet, spesielt når den befinner seg bak paneler eller møbler. Derfor anbefales det å utføre en fuktkontroll før du kjøper en bobil eller campingvogn, enten på egen hånd eller hos et verksted. Det finnes forskjellige fuktmålere som kan brukes til å måle fuktinnholdet i materialene. En fuktmåling bør gjennomføres både innvendig og utvendig av bobilen eller campingvognen. Hvis målingen viser mer enn 15 prosent fukt, anses det som en indikasjon på fuktskade. Dersom det skulle oppstå en mistanke om fuktskade etter du har kjøpt bobilen eller campingvognen, bør du kontakte selgeren og reklamere så raskt som mulig.
Du bør og være oppmerksom på at en korrekt fuktmåling ofte krever en del forutgående tiltak. Bobilen eller campingvognen må være akklimatisert innendørs for å gi en indikasjon på fukt som er aktuell i vognen. En bør derfor vite noe om testforutsetingene for å vurdere hvor mye vekt som skal legges på måleresultatet.
Hvordan oppstår fukt?
Fukt omkring dører, vinduer og luker
Problemer med fukt oppstår gjerne på bakgrunn av svakheter fra produksjonen. Dette kan være konstruksjonsfeil, eller at det for eksempel er brukt for lite fugemasse. En svakhet fra produksjonen vil typisk forverre seg ved campingvognen- eller bobilens levetid. Dels kan det skyldes forvitring av fugemasse, og dels kan det skyldes kald-lagring som medfører at fukt (vann) fryser og dermed utvider seg.
Inntrengning av fukt fra campingvognen eller bobilens underside
En annen vanlig årsak til fukt er at at vannsprut fra dekk spruter oppunder bilen og trenger inn sprekker, skjøter osv. Her som over handler fuktinntrenging ofte om om uheldig produksjon og/eller forvitring av fugemasse. Har fukt først oppstått slik vil det regelmessig kunne forårsake råte som medfører at treverket må byttes ut, i tillegg til at ny fuktinntrengning må stanses.
Gjennomføringer i konstruksjonen
På samme måte som skroggjennomføringer i båt og for så vidt rør/el/skruer i våtrom representerer en gjennomføring i konstruksjonen en mulighet for fukt til å finne veien inn i campingvognen eller bobilen. Typisk knytter dette seg til markisefester, takluke, solcellepanel, parabol osv. En liten sprekk vil over tid utvide seg om bilen oppbevares/brukes i minusgrader og vil i samband med bevegelse kunne være årsaken til lekkasjer.
Når utgjør fukt i campingvogn eller bobil mangel?
Mangelsvurderingen knytter seg til kjøpsavtalen – hva har selger lovet og garantert for ved kjøp av bilen? Har selger sagt at bilen er “tett” må dette forstås som at den ikke har noen aktuell lekkasje som kan skape problemer med fukt. Har selger markedsført bobilen eller campingvognen som “fuktfri” må det forstås som at ingen fukt foreligger. Avviket mellom hva selger har lovet og hva som er mottatt er altså det sentrale utgangspunktet. Dersom det ikke er nevnt noe spesifikt og fukt ifm. salget må avtalen fortolkes med utgangspunkt i hva kjøper med rimelighet kunne forvente. Her foreligger ingen fasit, men kostbare vogner av nyere dato må en generelt kunne legge til grunn at skal ha et sted mellom ingen til svært begrenset problem med fukt. På den annen side – om vognen er av en eldre modell og solgt til en “rimelig” pris må en ved bobil og campingvogn muligens akseptere noen grad av fuktproblematikk.
Grensene er ikke alltid så enkle å trekke opp – men det kan vi bistå med om du har kjøpt en vogn med fuktproblemer.
Når kan du heve kjøp av bobil eller campingvogn på grunn av fukt?
Dersom du oppdager at campingvognen eller bobilen har fuktskader etter kjøpet er gjennomført, kan du ha rett til å heve kjøpet av kjøretøyet. For å heve et kjøp må det foreligge en mangel etter kjøpsloven §§ 17-19 og forbrukerkjøpsloven § 16. En alvorlig fuktskade er å anse som en mangel. Å heve et kjøp innebærer å returnere bobilen eller campingvognen, og deretter få igjen pengene for kjøpet. Retten til å heve er derimot ikke ubegrenset, og rettigheten avhenger av hvor alvorlig fuktskaden er, og om kjøpet ble gjort fra en privatperson eller en forhandler.
Hvis kjøpet ble gjort fra en forhandler, er det forbrukerkjøpsloven som kommer til anvendelse. I slikt tilfelle kan du heve kjøpet, ved mindre selgeren beviser at fuktskaden er uvesentlig, jf. forbrukerkjøpsloven § 32. Dersom fuktskaden er så stor at den har betydning for bruken eller verdien av kjøretøyet, er den ikke uvesentlig og du har rett til å heve kjøpet av bobilen eller campingvognen. Det finnes ingen fast grense for hva som regnes som uvesentlig, men elementer i vurderingen vil vanligvis inkludere utbedringskostnader, kjøretøyets alder og pris, og hvor lenge du har hatt bobilen eller campingvognen. Dersom fuktskaden kan repareres på en enkel og rimelig måte, fremgår det av kjøpsloven § 32, at du ikke kan heve kjøpet, men du heller kan kreve omlevering eller prisavslag etter forbrukerkjøpsloven § 31.
Dersom kjøpet ble gjort mellom to private parter eller to næringsdrivende, er det kjøpsloven som gjelder. I slike tilfeller kan du kun heve kjøpet av bobilen eller campingvognen dersom fuktskaden er vesentlig, jf. kjøpsloven § 39. Dette er et strengere krav enn det som stilles i forbrukerkjøpsloven, og det innebærer at fuktskaden må være så betydelig at det er urimelig å holde deg til kjøpet. I tillegg til at det må være urimelig, må du bevise at campingvognen eller bobilen var fuktskadet da du kjøpte den, og at selger visste eller burde vite om det. Selv om mangelen er vesentlig, er det i seg selv ikke nok til å kreve kjøpet hevet etter kjøpsloven dersom den kan avhjelpes på andre måter uten forsinkelse, jf. kjøpsloven §§ 36-37.
Les mer å heve kjøp av campingvogn etter kjøpsloven
Hvordan bør du gå frem dersom du oppdager en fuktskade på bobilen eller campingvognen din?
Hvis du oppdager en fuktskade på bobilen eller campingvognen og vil heve kjøpet ditt, er det en rekke viktige steg du må følge:
- Reklamer til selger innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde oppdaget fuktskaden, jf. kjøpsloven § 32 og forbrukerkjøpsloven § 27. For forbrukerkjøp kan aldri reklamasjonsfristen være korte enn to måneder fra det tidspunktet du oppdaget fuktskaden. Den absolutte fristen for reklamasjon på kjøpet er to år fra kjøpet for kjøpsloven, og to eller fem år for kjøp etter forbrukerkjøpsloven. Det anbefales å reklamere skriftlig, for eksempel via e-post, slik at du har dokumentasjon på hva du har sagt og når.
- Bevare bevis for fuktskaden. Det kan for eksempel være fuktmålinger, fotografier, sakkyndige rapporter, kvitteringer, garanti- eller servicepapirer, eller vitneforklaringer. Jo mer bevis du har, jo bedre er det.
- Ta kontakt med en advokat som kan hjelpe deg med å fremme kravet ditt. En advokat har kunnskap om loven og erfaring med å løse slike saker. En advokat kan også bistå deg med å forhandle med selger eller forliksrådet, eller å gå til retten hvis det blir nødvendig. Du har rett til å få dekket advokatutgiftene dine av rettshjelpsforsikringen som du har på bobilen eller campingvognen.
- Ikke vent for lenge med å gå til rettslige skritt hvis selger nekter å gå med på kravet ditt. Kravet kan gå tapt ved passivitet fra din side. Selv om du har reklamert da du oppdaget fuktskaden, må du sørge for å la selger vite at du tenker å forfølge saken videre. I henhold til tvisteloven § 6-2 andre ledd bokstav a, kan saker hvor tvistesummen er minst kr 200 000,- og begge parter er representert av advokat, bringes direkte til tingretten uten å gå gjennom forliksrådet eller Forbrukerrådet. Forliksrådet kan avsi dom dersom en av partene krever det. Forbrukerrådet kan, dersom en av partene ønsker det, sende saken videre til Forbrukertvistutvalget, som kan fatte en avgjørelse i saken som er like bindende som en dom. I Forbrukertvistutvalget blir du ikke idømt saksomkostninger, men du har adgang til å ta saken videre til domstolen.
Husk skadebegrensning!
Som kjøper plikter du å ivareta campingvognen eller bobilen selv om du krever eller skal kreve heving av kjøpet. Rettslig sett er kjøper eier og har ansvaret for vognen til et eventuelt hevingsoppgjør er gjenomført. Dersom en har oppdaget en fuktlekkasje vil det regelmessig være fornuftig å lagre vognen tørt – eller i det minste dekke til lekkasjen med ekstra pressening eller lignende. Tilsvarende gjelder ved aktuell fukt som kan medføre råte. Her bør en vurdere tørking, feks ved utlufting og varme. Om en mangel eller skade forverrer seg pga. manglende skadebegrensende tiltak hos kjøper kan dette få konsekvenser for både rett til å heve kjøpet og medføre erstatningplikt.
Kontakt oss ved problemer med fukt etter kjøp av bobil eller campingvogn.
Hos Advokatfirmaet Verito AS har vi lang erfaring med å hjelpe kjøpere av bobiler og campingvogner med blant annet fuktskader. Vi vet hvilke rettigheter du har, og hvordan du best kan fremme kravet ditt. Vi kan også bistå deg med å få dekket advokatutgiftene dine av forsikringsselskapet. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering av saken din. Ta kontakt med oss på telefon 24 02 21 20, e-post post@verito.no, eller via vårt kontaktskjema på vår nettside.
Lurer du på mer om hva vi kan bistå med? Da kan du llese vår artikkel om hva advokater kan bistå med ved problemer etter kjøp av bobil eller campingvogn.
Vanlige spørsmål om fuktskade i bobil og campingvogn
Hva er fuktmåler?
En fuktmåler er et instrument som brukes til å måle fuktinnholdet i materialer, for eksempel tre, plast, betong eller gips. Det finnes ulike typer fuktmålere, som måler fukt på ulike måter. Noen sender elektriske signaler gjennom materialet, andre måler temperaturen eller lydbølgene i materialet. En fuktmåler kan brukes til å oppdage fukt i bobiler og campingvogner, og til å kontrollere at fuktutbedringen er vellykket.
Hva er en mangel?
En mangel blir ofte definert som et avvik eller en feil ved en vare som gjør at den ikke oppfyller de avtalte eller forventede kravene mellom deg og kjøper. Hva som anses som en mangel fremgår av kjøpsloven §§ 17-19 og forbrukerkjøpsloven § 16.
Hva er en fuktskade?
En fuktskade kan oppstå dersom vann trenger inn i bobilen eller campingvognen. Fuktskaden kan både oppstå i konstruksjonen av kjøretøyet, men også på interiøret. Ofte vil en slik skade være mugg, sopp og råte i bobilen eller campingvognen.
Hva er rettshjelpsforsikring?
Rettshjelpsforsikring er en del av de fleste forsikringer som gjelder for kjøretøy, bolig, innbo eller reise. Rettshjelpsforsikringen dekker utgifter til advokat, sakkyndige, rettsgebyr og vitner i tvister som faller innenfor forsikringens dekningsområde. Det er vanligvis en egenandel på 20 prosent av utgiftene, og en maksimalgrense for hvor mye forsikringen dekker. For å få dekket utgiftene må du ha et rimelig grunnlag for kravet ditt, og få samtykke fra forsikringsselskapet før du engasjerer advokat eller går til retten.