Hva er rimelig tid ved reklamasjon av bilkjøp

Bilde med tekst: Hva er rimelig tid ved reklamasjon av bilkjøp

Innholdsfortegnelse

Når du kjøper en bil, enten den er ny eller brukt, er det avgjørende å kjenne til hvilke rettigheter du har som kjøper dersom det skulle oppstå feil eller mangler. En av de viktigste aspektene ved forbrukerrettigheter er muligheten til å reklamere på bilen. Men hva menes egentlig med “rimelig tid” i forbindelse med reklamasjon? I denne artikkelen vil vi dykke dypere inn i dette emnet og klargjøre de juridiske aspektene. 

Hvilke lover og bestemmelser gjelder? 

I henhold til norsk kjøpsrett er det flere lovbestemmelser som regulerer reklamasjon ved bilkjøp. De mest sentrale er forbrukerkjøpsloven § 27 og kjøpsloven § 32, som fastslår at kjøperen må reklamere “innen rimelig tid” etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Selv om begge lovbestemmelsene benytter samme ordlyd «innen rimelig tid» er innholdet i kriteriet noe ulikt i de to lovene. Det er derfor avgjørende å vite hvilket av lovverkene en skal forholde seg til. Kjøpsloven regulerer kjøp mellom likestilte parter, slik som to næringsdrivende eller to private personer, mens forbrukerkjøp regulerer kjøp mellom en næringsdrivende og en forbruker. Med en forbruker menes i lovens forstand en person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, jf. forbrukerkjøpsloven § 1 tredje ledd. Et eksempel på forbrukerkjøp kan være hvis en privat person kjøper en bil fra en bilforhandler.  

Hva som regnes som rimelig tid kan, i tillegg til å variere mellom lovene, også variere fra hvert enkelt tilfelle. Artikkelen skal i det følgende se nærmere på hva som ligger i «rimelig tid» kriteriet i de to lovene.  

Generelt om “rimelig tid” 

Begrepet “rimelig tid” er dynamisk. Med dette menes at begrepet er fleksibelt og kan tilpasses seg endringer over tid. I tillegg avhenger begrepet «rimelig tid» av de spesifikke omstendighetene i hvert enkelt tilfelle. For å avgjøre hva som er rimelig tid i en konkret sak, vurderer man blant annet hvor raskt kjøperen hadde mulighet til å oppdage mangelen. Dette avhenger til en viss grad av hvem kjøperen er. Det fremgår i forarbeidene at en ting kjøpt av en næringsdrivende til bruk i næringsvirksomheten, krever raskere reklamasjon enn dersom kjøpet dreier seg om et forbrukerkjøp, jf. Ot.prp.nr. 80 (1986-1987) s.80. Med andre ord er reklamasjonstiden oftere kortere i kjøpsloven enn i forbrukerkjøpsloven.  

I vurderingen av hva som er rimelig tid vurderer man i tillegg alvorlighetsgraden av mangelen og omfanget av feilen. For eksempel vil et alvorlig motorproblem sannsynligvis kreve raskere handling enn en mindre, kosmetisk feil. Vurderingen beror ofte også på en avveining mellom hensyn til selgerens behov for hurtig reklamasjon og kjøperens behov for en viss tid til å områ seg. Generelt vil det tale for en streng reklamasjonsfrist dersom det er av vesentlig betydning for selgeren med hurtig reklamasjon. Dette kan for eksempel være tilfellet der hensynet til bevissikring eller selgerens mulighet til å iverksette skadebegrensende tiltak gjør seg gjeldende. Artikkelen vil i det følgende se nærmere på forskjellen på «innen rimelig tid»-vurderingen i forbrukerkjøpsloven § 27 og kjøpsloven § 32.  

Kjøpsloven § 32 

Kjøpslovens regler om reklamasjon fremgår av kjøpsloven § 32. Bestemmelsen første ledd lyder som følgende: 

«1) Kjøperen taper sin rett til å gjøre en mangel gjeldende dersom han  ikke innen rimelig tid etter at han oppdaget eller burde ha oppdaget den, gir selgeren melding som angir hva slags mangel det gjelder.» 

Hva som ligger i «rimelig tid» må vurderes konkret fra sak til sak, hvor faktorer som hvem som er kjøper, selgerens behov for hurtig reklamasjon, feilens omfang og alvorlighetsgraden av mangelen er avgjørende. Vurderingen er lik den som er beskrevet i avsnittet over. 

Les mer om Kjøpsloven § 19 ved bilkjøp

Forbrukerkjøpsloven § 27 

Forbrukerkjøpsloven § 27 inneholder forbrukerkjøpslovens regler om reklamasjon, og er noe annerledes enn det som er beskrevet ovenfor. Bestemmelsens første ledd er som følger: 

«Dersom det foreligger en mangel ved tingen, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Denne fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen.» 

I vurderingen av «rimelig tid» er det de samme vurderingsmomentene som legges til grunn, som etter kjøpsloven. Forskjellen fra kjøpsloven er imidlertid at reklamasjonsfristen aldri kan være kortere enn to måneder i forbrukerkjøp, fra forbrukeren rent faktisk oppdaget mangelen, jf. tilleggsfristen i forbrukerkjøpsloven første ledd annet punktum. Dette betyr at «rimelig tid»-fristen ofte ikke vil bli benyttet, ettersom det er tomånedersfristen som i praksis er gjeldende. I praksis vil derfor «rimelig tid»-fristen kun benyttes i to situasjoner; i helt spesielle tilfeller hvor «rimelig tid»-fristen forlenger tomånedersfristen, og i tilfeller hvor forbrukeren har hatt god grunn til å vente med å reklamere, selv om det i og for seg har foreligget en mangel som kjøperen har vært klar over, jf. Ot.prp.nr. 44 (2001-2002) s.180. Forbrukerkjøpsloven gir dermed forbruker et bedre vern gjennom tomånedersfristen, enn det kjøpsloven gir kjøper.  

her kan du lese mer om Hva sier forbrukerkjøpsloven om reklamasjon?

Hvordan reklamere riktig? 

Dersom det viser seg at det foreligger en feil ved bilen din, må du reklamere innen «rimelig tid» som gjennomgått i artikkelen. Når du skal reklamere på et bilkjøp, er det viktig å gjøre dette skriftlig, slik at det er lett å kunne bevisføre i tilfelle senere tvist. Dette kan være via e-post, brev eller andre skriftlige kommunikasjonsmidler. Sørg for å beskrive mangelen nøyaktig slik at selger vet akkurat hva reklamasjonen går ut på. Legg ved dokumentasjon som bilder eller rapporter fra verksted. I tillegg er det viktig å gjøre selger oppmerksom på hvilken misligholdsbeføyelse du vil gjøre gjeldende, slik som retting, prisavslag eller heving.   

Innhold i reklamasjonen 

En god reklamasjon bør inneholde følgende: 

  • Beskrivelse av mangelen 
  • Tidspunktet for når mangelen ble oppdaget 
  • Eventuell dokumentasjon 
  • Krav om utbedring, prisavslag eller heving av kjøpet 

Konsekvenser av å reklamere for sent 

Hvis du venter for lenge med å reklamere, kan du miste retten til å gjøre mangelen gjeldende. Dette kan føre til at du ikke kan kreve retting, prisavslag eller heving av selger. Det kan dermed påføre deg selv store kostnadene. Det er derfor viktig å handle raskt og reklamere innen rimelig tid. 

Her kan du lese mer om Reklamasjon på bilkjøp

Praktiske råd 

Vi anbefaler at du alltid leser kontrakten nøye før du kjøper bil, og at du setter deg inn i hvilke rettigheter og plikter du har. Dersom du oppdager en mangel, bør du kontakte selgeren umiddelbart og få bekreftet at reklamasjonen er mottatt. Det kan også være lurt å ta kontakt med en advokat hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem. 

Rett til advokatutgifter dekket av forsikringen 

De aller fleste bilforsikringer inkluderer rettshjelpsdekning. Denne forsikringen kan bidra til å dekke en del av kostnadene for juridisk bistand ved tvister knyttet til kjøpet av bilen. Vanligvis dekkes 80% av advokatutgiftene, mens du selv må betale 20% samt en egenandel på rundt 4000 kroner. Gå gjennom vilkårene i din forsikring for å få en oversikt over dine rettigheter. 

Rettshjelpsforsikring kan være en verdifull ressurs dersom det oppstår konflikter med selgeren. Dette kan for eksempel gjelde hvis bilen har skjulte feil eller mangler som ikke ble opplyst ved kjøpet. I slike tilfeller kan juridisk bistand være nødvendig for å løse saken på en tilfredsstillende måte. 

Kontakt oss 

Hvis du har spørsmål om «rimelig tid» ved kjøp av bil eller trenger juridisk bistand, er det gratis å ta kontakt med oss for en vurdering av saken. Du kan nå oss på e-post post@verito.no eller telefon 922 65 960. Vi er her for å hjelpe deg med å forstå dine rettigheter og finne den beste løsningen for din situasjon. 

Artikkelen er for ordensskyld skrevet 07.01.2025. 

Vanlige spørsmål 

Reklamasjon er en rettighet du har etter loven, mens garanti er noe selgeren eller produsenten gir frivillig. En garanti kan gi deg rettigheter utover det som følger av loven, men det er viktig å lese vilkårene nøye. 

Heving av kjøpet kan være aktuelt hvis mangelen er vesentlig og ikke kan utbedres innen rimelig tid. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle, og det kan være lurt å søke juridisk rådgivning for å vurdere dine muligheter. 

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Bilde med tekst: Heve bilkjøp privat (guide)
Bil
Kristoffer Dalvang

Slik hever du bil privat (guide) 

En veiledning for å heve bilkjøp privat  Å heve et bilkjøp kan være en utfordrende prosess, spesielt når kjøpet er gjort mellom to private parter. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de nødvendige stegene for å heve et bilkjøp, hvilke lover og regler som gjelder, og hvilke rettigheter du

Les mer »
Bilde med tekst: Forbrukerklageutvalget gir medhold i bruktbilklage
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbrukerklageutvalget gir medhold i bruktbilklage

Kjøp av bruktbil endte i klage En kjøper av en bruktbil fikk medhold i sin klage til Forbrukerklageutvalget etter å ha oppdaget alvorlige skader på bilen kort tid etter kjøpet. Kjøperen, som hadde betalt 159 900 kroner for bilen, krevde heving av kjøpet og erstatning. Heving ved skjulte feil og

Les mer »
Bilde med tekst: Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp Forbrukerklageutvalget har nylig behandlet en sak som omhandler kjøp av en bruktbil med betydelige feil og mangler. Klageren kjøpte en 2012-modell Volkswagen Passat fra en bilforhandler for en sum av 128 500 kroner. Bilen ble solgt med en tre måneders garanti på motor

Les mer »
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp Forbrukerklageutvalget har nylig behandlet en sak som omhandler kjøp av en bruktbil med betydelige feil og mangler. Klageren kjøpte en 2006-modell Volkswagen Touran fra et enkeltpersonforetak for en sum av 39 594 kroner. Bilen ble solgt uten garanti og reklamasjonsrett, men klageren oppdaget

Les mer »
Bilde med tekst: Har du reklamasjonsrett på bruktbil?
Bil
Kristoffer Dalvang

Har du reklamasjonsrett på bruktbil?

En veiledning på dine rettigheter ved kjøp av bruktbil  Når du kjøper en bruktbil, er det viktig å vite hvilke rettigheter du har som kjøper. Hvis bilen viser seg å ha feil eller mangler, kan du ha rett til å reklamere. Men hvordan fungerer egentlig reklamasjonsretten ved bruktbilkjøp, og hvilke

Les mer »