Kan du heve kjøp av ny bil?

Bilde med tekst: Kan du heve kjøp av ny bil?

Innholdsfortegnelse

Rettigheter og plikter ved bilkjøp 

Kan du heve kjøp av ny bil? Når du kjøper en ny bil, forventer du at den skal fungere feilfritt og oppfylle alle avtaler og forventninger. Men hva skjer når bilen ikke lever opp til disse forventningene? Kan du heve kjøpet og få pengene tilbake? Denne artikkelen gir en grundig gjennomgang av dine rettigheter og plikter som bilkjøper, og hvilke muligheter du har dersom bilen viser seg å ha mangler. 

Hva er heving? 

Heving innebærer at dine og selgers plikter i henhold til kjøpsavtalen bortfaller, og at ytelsene som allerede er gitt, tilbakeføres. Dette betyr i praksis at du returnerer den nye bilen til selgeren, som til gjengjeld tilbakebetaler kjøpesummen. Målet med heving er å tilbakestille situasjonen til slik den var før avtalen ble inngått, så langt det lar seg gjøre. Denne retten er regulert i kjøpsloven § 39 og forbrukerkjøpsloven § 32. 

Heving er én av flere misligholdsbeføyelser du kan benytte dersom bilen har en mangel. En mangel kan være alvorlige feil eller skader, manglende funksjonalitet i henhold til avtalen, eller at bilen ikke oppfyller de spesifikasjonene som ble lovet ved kjøpet, jf. kjøpsloven § 17 og forbrukerkjøpsloven § 16. Siden heving er en streng reaksjon, krever loven at andre misligholdsbeføyelser, som retting og omlevering, forsøkes først, jf. kjøpsloven § 37 og forbrukerkjøpsloven § 29 (3). 

For å kunne heve kjøpet, er det altså ikke tilstrekkelig at du kun angrer deg på kjøpet, det må foreligge en mangel ved den nye bilen. Artikkelen vil i det følgende se nærmere på når du som kjøper kan heve kjøp av en ny bil. 

Når kan du heve kjøpet av en ny bil? 

Når kan du heve kjøp av ny bil? For å heve et bruktbilkjøp må visse vilkår være oppfylt, jf. kjøpsloven § 39 og forbrukerkjøpsloven § 32. Vilkårene varierer noe avhengig av hvilken lov som gjelder for kjøpet. Hvis du har kjøpt bruktbilen fra en næringsdrivende, som for eksempel en bilforhandler, gjelder forbrukerkjøpsloven. Hvis du derimot har kjøpt bilen fra en privatperson eller kjøpet er mellom to næringsdrivende, er det kjøpsloven som regulerer avtalen. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke vilkår som gjelder ved kjøp av bruktbil etter både kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven. 

Heving etter forbrukerkjøpsloven

Hvis du har kjøpt bruktbil fra en forhandler, reguleres retten til heving av forbrukerkjøpsloven § 32. Bestemmelsen sier:
«I stedet for prisavslag etter § 31 kan forbrukeren heve avtalen, med mindre selgeren beviser at mangelen er uvesentlig.» 

Det er flere vilkår som må være oppfylt for at du skal kunne heve kjøpet: 

  1. Det må foreligge en mangel, som ikke er uvesentlig. 

Mangelen må være alvorlig nok til at det ikke er rimelig å forvente at du beholder bilen. Eksempler på ikke-uvesentlige mangler kan være feil som påvirker bilens verdi, bruk eller sikkerhet. Ved vurdering legges det blant annet vekt på: 

  • Avvik mellom den leverte bilen og avtalen 
  • Mangelens betydning for deg som kjøper 
  • Alternativer som retting eller prisavslag 
  • Hvor stor belastning heving vil være for selger sammenlignet med andre løsninger 
  1. Selgerens mulighet til å rette eller omlevere feilen må være uttømt. 

Selger har som hovedregel rett til å forsøke å rette mangelen før heving blir aktuelt, jf. forbrukerkjøpsloven § 29. Forbrukerkjøpsloven § 30 (4) gir selger én mulighet til å rette feilen eller tilby omlevering, ved mindre det er rimelig at selgeren får et nytt forsøk. Hvis selger ikke klarer å rette eller omlevere mangelen innen rimelig tid eller uten vesentlig ulempe for deg, kan du kreve heving. 

  1. Du må ha reklamert innen riktig frist. 

Reklamasjonsfristene følger av forbrukerkjøpsloven § 27: 

  • Relativ frist: Du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Denne fristen er aldri kortere enn to måneder fra du oppdaget mangelen. 
  • Absolutt frist: Reklamasjonen må skje innen to år etter levering, eller innen fem år hvis bilen er ment å vare vesentlig lenger ved vanlig bruk. Dette er en konkret vurdering. 

Etter ny lovendring fra 01.01.2024 antas nå alle mangler som oppstår innen to år etter levering, å ha eksistert ved kjøp. Selger må bevise det motsatte for å unngå ansvar. 

Hvis alle disse vilkårene er oppfylt, kan du ha rett til å heve bruktbilkjøpet. Hvordan du går frem for å heve kjøpet, vil bli omtalt senere i artikkelen. 

Heving etter kjøpsloven 

Hvis du har kjøpt den nye bilen fra en privatperson, eller kjøpet er mellom to næringsdrivende, gjelder kjøpsloven § 39. Bestemmelsen fastslår at: 

«(1) Kjøperen kan heve kjøpet dersom mangelen medfører vesentlig kontraktbrudd.
(2) Kjøperen kan ikke heve kjøpet med mindre han gir selger melding om heving innen rimelig tid etter at han fikk eller burde ha fått kjennskap til mangelen.» 

For å kunne heve kjøpet må flere vilkår være oppfylt: 

  1. Mangelen må utgjøre et vesentlig kontraktbrudd: 

Utgangspunktet for å kunne heve kjøpet følger av bestemmelsens først ledd, som sier at mangelen må medføre «vesentlig» kontraktsbrudd. En vesentlighetsvurdering avgjør om mangelen er alvorlig nok til å gi rett til heving. Dette er en skjønnsmessig vurdering der flere faktorer spiller inn, blant annet: 

  • Mangelens betydning for deg som kjøper 
  • Avviket mellom avtalt og levert bil 
  • Hvilken belastning heving vil påføre selger 
  • Mulighet for andre løsninger som retting eller prisavslag 

Dersom mangelen er vesentlig, kan du heve kjøpet. Hvis ikke, kan du fortsatt ha krav på andre misligholdsbeføyelser slik som prisavslag eller erstatning. 

  1. Reklamasjon må skje rettidig:  

I tillegg til at mangelen må være «vesentlig» må du ha reklamert rettidig for å ikke miste retten til heving, slik det følger av kjøpsloven § 32. De fremgår to frister av bestemmelsen: 

  • Relativ frist: Du må reklamere innen rimelig tid etter du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Hva som er rimelig tid vurderes konkret i hver enkelt sak. 
  • Absolutt frist: Reklamasjon må skje innen to år etter kjøpet, med mindre selger har gitt en garanti som varer lenger. 

Reklamasjonsfristen begynner å løpe fra du burde ha oppdaget mangelen, altså anbefaler vi alltid å sjekke bilen for feil ved overtagelse. Du bør også alltid reklamere til selger så fort du oppdager feilen, slik at du ikke mister retten til å gjøre kravet gjeldende. Reklamasjonen bør skje skriftlig, og du må i reklamasjonen klart gi uttrykk for hva du krever av selgeren.  

  1. Selger må få mulighet til å rette feilen: 

Før du kan heve kjøpet, må selgeren få anledning til å utbedre mangelen eller tilby omlevering, jf. kjøpsloven §§ 34-36. Hvis selger ikke klarer å rette feilen innen rimelig tid eller uten vesentlig ulempe for deg, kan heving være aktuelt. 

Dersom alle disse vilkårene er oppfylt – mangelen er vesentlig, du har reklamert i tide, og selger har fått sjansen til å rette opp feilen – kan du ha rett til å heve kjøpet. Hvordan du praktisk går frem for å heve kjøpet, blir forklart i neste avsnitt. 

Hvordan bør du gå frem for å heve kjøpet av den nye bilen? 

Slik bør du gå frem for å heve kjøpet av den nye bilen: 

  1. Send en skriftlig reklamasjon:
    Kontakt selgeren skriftlig og beskriv manglene ved bilen. Krev heving av kjøpet, og legg ved relevant dokumentasjon, som bilder, kvitteringer, verkstedrapporter og tidligere kommunikasjon med selger. 
  1. Gi selger mulighet til å rette opp feilen:
    Selger må få en rimelig mulighet til å utbedre mangelen. Hvis selger ikke klarer å rette feilen eller nekter, kan du gå videre med kravet om heving. 
  1. Ta saken til forliksrådet:
    Hvis dere ikke blir enige, kan du bringe saken inn for forliksrådet, Norges laveste domstol. Dette er et rimelig alternativ, men det er risiko for at avgjørelsene kan være feilaktige, og partene er ofte uenige i resultatet. Hvis du ikke er fornøyd, kan saken sendes videre til Forbrukertilsynet eller domstolene. 
  1. Kontakt Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget:
    Forbrukertilsynet bistår med mekling i tvister mellom privatpersoner og næringsdrivende. Saken må først behandles her før den eventuelt kan tas til Forbrukerklageutvalget. Forbrukerklageutvalget kan fatte vedtak om heving, men saksbehandlingstiden kan være lang. 
  1. Gå til retten:
    Hvis du ikke aksepterer avgjørelsene fra de andre instansene, kan du ta saken til retten. Dette er en kostbar løsning, men domstolene har høy kompetanse på saker om heving av bruktbilkjøp. De fleste håper imidlertid å få løst saken før dette blir nødvendig. 
  1. Sjekk om forsikringen dekker advokatkostnader:
    De fleste bilforsikringer inkluderer rettshjelpsdekning som dekker utgifter til advokat, rettsgebyrer og eventuell bruk av biltekniske eksperter. Du betaler kun en egenandel, som vanligvis er 20 % av kostnadene, med en øvre grense på rundt 4000 kroner. 

Prisavslag 

Kan du heve kjøp av ny bil? Dersom mangelen ikke er vesentlig nok til å heve kjøpet, kan du kreve prisavslag, jf. kjøpsloven § 38 og forbrukerkjøpsloven § 31. Prisavslag innebærer at du får en reduksjon i prisen som tilsvarer mangelen ved bilen. Dette kan være en god løsning dersom mangelen er mindre alvorlig, men fortsatt påvirker bilens verdi eller bruken. 

Prisavslag kan beregnes ved å vurdere kostnadene for å reparere mangelen eller ved å evaluere hvor mye reduksjonen i bilens verdi er på grunn av mangelen. Dette kan kreve en vurdering fra en uavhengig ekspert eller en takstmann som kan gi et nøyaktig estimat. 

Før du krever prisavslag, er det viktig å kommunisere med selgeren og gi dem mulighet til å rette opp i mangelen. Dersom selgeren ikke er villig til å samarbeide, kan du sende en formell skriftlig forespørsel om prisavslag, og inkludere all relevant dokumentasjon og beregninger.

Her kan du lese mer om Prisavslag.

Ta kontakt med oss 

Hvis du har kjøpt en ny bil som du vil heve på grunn av mangler eller feil, kan det være lurt å kontakte en advokat som har erfaring med slike saker. En advokat kan hjelpe deg med å vurdere om du har et godt grunnlag for å heve kjøpet, og bistå deg med å fremme kravet ditt overfor selgeren. En advokat kan også representere deg i de ulike instansene eller retten, hvis det blir nødvendig. Vi i Advokatfirmaet Verito AS har lang erfaring med å hjelpe kunder som har kjøpt en ny bil med mangler. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering av saken din, og kan gi deg råd om hvordan du bør gå frem. Du kan kontakte oss på e-post: post@verito.no eller telefon: 24 02 21 20. 

Vanlige spørsmål

Ta bilder og noter ned alle problemer du opplever med bilen. Be også om skriftlig bekreftelse på eventuelle løfter eller avtaler som inngås med selgeren. 

Du kan ha rett til å kreve prisavslag eller heving av kjøpet. Det kan være lurt å søke juridisk bistand i slike tilfeller. 

Ja, du kan ha rett til å få dekket advokatutgifter gjennom rettshjelpsforsikringen som er inkludert i forsikringen på bilen. Rettshjelpsforsikringen dekker ofte utgifter til juridisk bistand i forbindelse med tvister om kjøp og salg av bil.  

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Bil
Kristoffer Dalvang

Tvist med bilprodusent

Kunde fikk medhold i tvist med bilprodusent Forbrukerklageutvalget gir kunden erstatning i tvist med bilprodusent En kunde har fått medhold i en klagesak mot en kjent bilprodusent etter problemer med ulyd i bilen. Tvisten dreide seg om hvorvidt ulyden skyldtes en designfeil eller ytre påvirkninger, og hvorvidt kunden skulle betale

Les mer »
Bilde med tekst: Opplevd kontraktsbrudd ved bilkjøp?
Bil
Kristoffer Dalvang

Opplevd kontraktsbrudd ved bilkjøp? 

Har du opplevd kontraktsbrudd ved bilkjøp kan det føre til betydelige økonomiske og praktiske utfordringer. Å forstå dine rettigheter og plikter som bilkjøper, samt hvordan du kan håndtere en situasjon med kontraktsbrudd, er avgjørende for å sikre en rettferdig løsning. Denne artikkelen vil gi deg en omfattende veiledning om opplevd

Les mer »
Bilde med tekst: Heving av bilkjøp: forbruker vinner frem med klage
Bil
Kristoffer Dalvang

Heving av bilkjøp: Forbruker vinner frem med klage

Heving av bilkjøp: Forbruker vinner frem med klage Viktig informasjon om advokathjelp ved heving av bilkjøp En fersk dom fra Forbrukerklageutvalget har gitt en forbruker medhold i å heve et bilkjøp etter å ha oppdaget flere mangler ved bilen. Saken illustrerer hvor viktig det kan være å søke advokathjelp ved

Les mer »
Bilde med tekst: Forbruker vant klagesak om bruktbilkjøp
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbruker vant klagesak om bruktbilkjøp

Forbruker vant klagesak om bruktbilkjøp: Selger må betale tilbake 35 000 kroner Forbruker har vunnet frem i Forbrukerklageutvalget etter en tvist om heve bilkjøp forhandler Selgeren må betale tilbake kjøpesummen på 35 000 kroner, samt forsinkelsesrenter, til forbrukeren etter at det ble påvist betydelige rustskader på bilen. Kjøpet av den 2008-modellen

Les mer »
Bilde med tekst: Kan man trekke seg fra bilkjøp?
Bil
Kristoffer Dalvang

Kan man trekke seg fra bilkjøp? 

Kan man trekke seg fra bilkjøp? Å kjøpe en bil er en betydelig investering, og noen ganger kan kjøpere angre på avgjørelsen de har tatt. Enten det skyldes en impulsiv beslutning, feilopplysninger fra selgeren, eller uforutsette økonomiske endringer, kan ønsket om å trekke seg fra et bilkjøp oppstå. Men hvilke

Les mer »
Bilde med tekst: Har du kjøpt bruktbil med feil?
Bil
Kristoffer Dalvang

Har du kjøpt bruktbil med feil?

Har du kjøpt bruktbil med feil? Har du kjøpt en bruktbil som har feil eller mangler? Det kan være frustrerende og kostbart. I denne artikkelen gir vi deg en omfattende guide til dine rettigheter og hvordan du kan håndtere slike situasjoner på best mulig måte.  Kjøpsrettigheter ved bruktbilkjøp  Når du

Les mer »