Kjøper vinner sak om prisavslag etter campingvogntvist
En forbrukerklage om kjøp av en campingvogn fra 2017 har resultert i et vedtak fra Forbrukerklageutvalget som tildeler kjøperen et prisavslag på 15 000 kroner. Saken omhandlet flere påståtte feil og mangler ved vognen, som ble solgt “som den er” for 185 000 kroner.
Kjøper oppdaget ved overlevering flere skader på campingvognen, inkludert bulker på høyre side og en skadet vannkran. Det ble også påpekt at campingvognen ikke var rengjort utvendig siden den var ny, og at forteltet hadde skader. Kjøperen krevde derfor et prisavslag på 30 000 kroner.
Selgeren avviste kravet og hevdet at det var kjøperens ansvar å oppdage feilene ved overleveringen. Selgeren argumenterte også for at saken ble tatt opp for sent. Ifølge selgeren hadde kjøperen sjekket campingvognen flere ganger og burde ha oppdaget manglene tidligere.
Har du angrerett ved kjøp av campingvogn? eller Har du kjøpt campingvogn og vil reklamere?
Forbrukerklageutvalget vurderte saken og konkluderte med at flere av de påståtte manglene, inkludert skadene på forteltet og bulkene, utgjorde kjøpsrettslige mangler. Utvalget fant det rimelig å tildele kjøperen et prisavslag på 15 000 kroner, og vedtaket ble fattet enstemmig.
Utvalget påpekte at selv om campingvognen ble solgt “som den er”, kan selgeren fortsatt ha ansvar for mangler etter kjøpsloven hvis det er gitt uriktige eller mangelfulle opplysninger om salgsgjenstanden. I dette tilfellet hadde selgeren ikke opplyst om skadene på vinduet eller de synlige bulkene. Kjøperen hadde tatt bilder som dokumenterte skadene, og disse ble vurdert som vesentlige opplysninger som burde vært gitt ved salget.
Utvalget bemerket også at reklamasjonen ble sendt innen rimelig tid, da kjøperen reklamerte to dager etter overleveringen, og saken ble brakt inn for Forbrukerrådet 27. januar 2019. Dette var innenfor fristen for å reklamere under kjøpsloven.
Her kan du lese om kjøpsloven om heving av campingvogn
Saken illustrerer viktigheten av å dokumentere eventuelle feil og mangler ved kjøp av brukte gjenstander, samt å reklamere innen rimelig tid. Det understreker også betydningen av å gi korrekte opplysninger ved salg, selv når salget skjer “som den er”.
Har du kjøpt campingvogn? Våre advokater hjelper deg
Om du ønsker å lese hele saken an du gjøre det her