Alt du trenger å vite om reklamasjonsansvar ved bilsalg til forhandler
Når du selger en bil til en forhandler, er det viktig å forstå hvilke plikter og rettigheter du har. Spørsmålet om reklamasjonsansvar kan være komplisert, og det er avgjørende å være godt informert for å unngå mulige konflikter med kjøperen. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de viktigste aspektene ved reklamasjonsansvar ved salg av bil til forhandler.
Hvilken lov regulerer reklamasjonsansvar ved salg av bil til forhandler?
Kjøpsloven
Når du selger bilen din til en forhandler, er det kjøpsloven som regulerer forholdet. Dette følger av kjøpsloven § 1 (1), som angir at loven gjelder «kjøp» som ikke er å regne som «forbrukerkjøp». Et forbrukerkjøp foreligger først når kjøperen opptrer som privatperson og selgeren driver næringsvirksomhet, jf. forbrukerkjøpsloven § 1 (2).
Kjøpsloven regulerer kjøp der partene kan sies å være likemenn. Som selger ved av bil til forhandler nyter du ikke det ekstra vernet forbrukerkjøpsloven oppstiller. Likevel kan du være klar over at det generelt skal mer til for å bli holdt ansvarlig ved salg av bil til forhandler, enn ved salg til en annen privatperson. Dette er fordi kjøpsloven stiller større forventninger til profesjonelle parter enn private personer.
Om forhandleren oppdager at bilen du har solgt har en kjøpsrettslig mangel, kan du bli holdt ansvarlig for dette. I slike situasjoner kan forhandleren eksempelvis kreve at du retter mangelen, prisavslag eller at kjøpet heves i alvorlige tilfeller.
Om du vurderer å selge bilen din til en privatperson, kan du lese mer om ansvar ved privat salg av bil her.
Å fravike kjøpslovens regler gjennom avtale
Kjøpsloven er en deklaratorisk lov. Dette kommer blant annet til uttrykk i kjøpsloven § 3, hvor det heter at lovens bestemmelser ikke gjelder «for så vidt annet følger av avtalen […]». At kjøpsloven er deklaratorisk innebærer at partene i en kjøpsavtale kan bli enige om at en eller flere av reglene i loven ikke skal gjelde.
Det er altså ikke noe i veien for at du og forhandleren avtaler dere vekk fra kjøpslovens regler. Eksempler på slike fravikelser kan være at dere avtaler at du skal ha et begrenset ansvar for mangler, at det skal gjelde kortere reklamasjonsfrister, eller at forhandleren fraskriver seg all rett til å gjøre eventuelle mangler gjeldende overfor deg som selger.
Forutsatt at du og forhandleren har inngått en avtale som ikke fraviker kjøpslovens regler, vil du måtte forholde deg til de reglene loven oppstiller for selgers reklamasjonsansvar.
Forhandlerens ansvar som kjøper
Før man beveger seg inn i reglene som direkte angår ditt reklamasjonsansvar når du selger bil til en forhandler, er det lurt å undersøke hvilke plikter kjøperen må forholde seg til i en slik situasjon. Følgen av at disse pliktene ikke overholdes, kan være at du som selger ikke blir ansvarlig for eventuelle feil og mangler kjøperen gjør gjeldende mot deg.
Kjøperens undersøkelsesplikt
Regler om kjøperens undersøkelsesplikt finner man i kjøpsloven §§ 21 og 30.
Kjøpsloven § 21 gjelder kjøperens plikt til å undersøke bilen før kjøpet inngås. Her heter det i første ledd at kjøperen ikke kan gjøre gjeldende som mangel «noe han kjente eller måtte kjenne til ved kjøpet». Dersom forhandleren har undersøkt bilen før kjøpet, eller uten rimelig grunn unnlater å undersøke den etter du oppfordrer til dette, kan han som hovedregel ikke gjøre gjeldende noe han burde oppdaget ved undersøkelsen, jf. kjl. § 21 (2). En slik undersøkelse kan eksempelvis innebære å teste bilens elektroniske systemer eller å prøvekjøre bilen.
Kjøpsloven § 31 gjelder kjøperens plikt til å undersøke bilen etter levering. Denne bestemmelsens første ledd oppstiller en plikt for kjøperen til å undersøke kjøpsgjenstanden grundig «så snart han etter forholdene har rimelig høve til det». Unnlater forhandleren å foreta slik undersøkelse, kan det få stor betydning for deres rett til å gjøre eventuelle mangler gjeldende overfor deg på et senere tidspunkt. Dette er fordi fristen for å reklamere begynner å løpe fra det tidspunkt kjøperen enten oppdaget, eller «burde ha oppdaget» mangelen, jf. kjl. § 32. (1).
Dine plikter som selger
Når du inngår en avtale om å selge bil til en forhandler, bør du være klar over de reglene og pliktene som gjelder for deg som selger. Har du god kjennskap til dette, vil det være enklere å unngå uenighet og konflikt med kjøperen på et senere tidspunkt.
Kjøpslovens regler om opplysningsplikt
Mangler ved bilkjøp vil ofte foreligge der bilen som er solgt ikke svarer til det som er avtalt mellom partene, jf. kjl. § 17. Som selger av bil er det viktig å også være klar over at andre forhold enn dette kan medføre kjøpsrettslige mangler. Har du unnlatt å gi, eller gitt uriktige opplysninger om bilen som har virket inn på kjøpet, kan dette utgjøre en kjøpsrettslig mangel du som selger må hefte for.
Opplysningsplikten i kjøpsloven § 18
Kjøpsloven § 18 (1) angir at reglene om mangler også gjelder når tingen som er solgt «ikke svarer til opplysninger som selgeren i sin markedsføring eller ellers har gitt om tingen, dens egenskaper eller bruk», og disse opplysningene «kan antas å ha innvirket på kjøpet».
Bestemmelsen gjelder de tilfellene der selgeren har gitt uriktige opplysninger om bilen forut for salget. Eksempler på slike situasjoner kan være at selgeren gir uriktig informasjon om bilens kilometerstand, at den ikke har vært i trafikkulykker, eller at bilen fremstår som ny, når selgeren vet det hefter feil ved den.
Kravet til at de uriktige opplysningene må kunne antas å ha «innvirket på kjøpet» for at kjøper skal kunne ha rett til å gjøre misligholdsbeføyelser gjeldende tolkes ikke strengt. Etter ordlyden kreves det at opplysningene som er gitt, på en eller annen måte virker inn på kjøperens beslutningsgrunnlag.
Opplysningsplikten i kjøpsloven § 19 – «som den er»-forbehold
Regler om selgers opplysningsplikt finner man også i kjøpsloven § 19. Disse reglene gjelder i utgangspunktet for varer solgt med såkalte «som den er»- eller «as is»-forbehold.
Kjøpsloven § 19 (1) bokstav a er tilnærmet identisk med overnevnte kjl. § 18 (1), og gjelder uriktige opplysninger gitt av selgeren. Av større betydning er kjl. § 19 (1) bokstav b, som gjelder de opplysninger selgeren har unnlatt å gi. Her heter det at bilen vil ha en mangel når selgeren har «forsømt å gi opplysninger om vesentlige forhold» ved bilen eller dens bruk som selgeren «måtte kjenne til» og som «kjøperen hadde grunn til å regne med å få», forutsatt at unnlatelsen «kan antas å ha innvirket på kjøpet».
Merk at det er sikker rett at reglene i § 19 om forsømte opplysninger også gjelder utenfor de tilfellene der det er inntatt et «som den er»-forbehold.
Hva bør du opplyse forhandleren om?
For å minimere risikoen for uenighet og konflikt med forhandleren bør du blant annet sørge for å gi tilstrekkelig og korrekt informasjon om:
- Servicehistorikk og tidligere reparasjoner.
- Bilens tilstand og eventuelle skader.
- Andre kjente feil som kan påvirke bilens verdi eller bruk.
- Modifikasjoner som er gjort på bilen som kan påvirke dens ytelse, sikkerhet eller verdi. Dette kan inkludere endringer av motoren, eksosanlegg, eller andre mekaniske eller elektroniske komponenter.
Hva kan forhandleren kreve når bilen har en mangel?
Forutsatt at det foreligger en kjøpsrettslig mangel ved bilen og at reklamasjonsreglene i kjl. § 32 er overholdt, kan forhandleren velge å gjøre ulike misligholdsbeføyelser gjeldende overfor deg som selger.
- Avhjelp: Forhandleren kan kreve at du retter den aktuelle mangelen for egen kostnad, forutsatt at dette kan gjøres uten å volde deg urimelige kostnader eller ulemper, jf. kjøpsloven § 34 (1). Er mangelen å anse som «vesentlig», følger det av bestemmelsens annet ledd at kjøperen kan kreve at du foretar omlevering, forutsatt at det ikke foreligger en hindring eller et misforhold som nevnt i kjl. § 23. Dette innebærer at du må levere en tilsvarende bil uten mangler. Merk at du som selger har en rett til å tilby kjøperen å rette mangelen eller omlevere bilen, jf. kjl. § 36.
- Prisavslag: En annen mulighet er at forhandleren krever prisavslag. Det følger av kjøpsloven § 38 at kjøperen kan kreve et prisavslag som svarer til forholdet mellom bilens verdi i mangelfull og kontraktsmessig tilstand på leveringstiden. Foreligger det eksempelvis ved levering en mangel ved bilens elektroniske systemer som medfører et verditap på kr. 10.000,-, kan kjøperen kreve prisavslag for samme beløp.
- Heving: Medfører mangelen et vesentlig kontraktsbrudd, kan forhandleren kreve å heve kjøpet i sin helhet, jf. kjøpsloven § 39. Heving innebærer at begge parter må tilbakeføre det de har fått ved avtalen. Kjøperen må altså levere tilbake bilen, mens du som selger må tilbakebetale kjøpesummen.
- Erstatning: I tillegg til de andre misligholdsbeføyelsene kan forhandleren kreve erstatning for det tap han lider som følge av mangelen ved bilen, forutsatt at mangelen ikke skyldes en hindring som nevnt i kjøpsloven § 27, jf. kjøpsloven § 40.
Tips for en trygg bilhandel
For å sikre en trygg bilhandel, er det noen enkle tips du kan huske på:
- Gi fullstendige og korrekte opplysninger om bilen.
- Sørg for å ha en skriftlig kontrakt som beskriver bilens tilstand og inneholder eventuelle avtaler om å fravike kjøpslovens regler om reklamasjonsansvar.
- Oppfordre forhandleren til å undersøke bilen grundig før kjøpet.
Når det oppstår konflikt med forhandleren
Dersom det oppstår konflikt om reklamasjonsansvar ved salg av bil til forhandler og du og kjøper ikke blir enige på egenhånd, er det lurt å være klar over hvilke muligheter du har til å ta saken videre.
Et alternativ er å bringe saken inn til Forliksrådet. Forliksrådet er en enkel og rimelig måte å løse tvister på. I Forliksrådet må både du og forhandleren møte opp, og saken deres vil bli behandlet av lekdommere uten juristbakgrunn.
En annen mulighet er å forsøke å få saken din behandlet av Forbrukerklageutvalget. Dette er et tvisteløsningsorgan som kan behandle saker som gjelder kjøp av varer, eksempelvis biler. Her blir saken din behandlet av jurister. Merk at det er en forutsetning for å få saken vurdert av Forbrukerklageutvalget at den har vært forsøkt meklet i Forbrukerrådet først.
Om du og kjøperen ikke kommer til enighet ved eksempelvis Forbrukerklageutvalget eller Forliksrådet, kan det være mulig å få saken avgjort av domstolene. Å bringe en sak inn for tingretten vil normalt være mer kostbart og tidkrevende, men ved større tvister kan dette være nødvendig.
Ta kontakt med oss
Har det oppstått uenighet og konflikt om reklamasjonsansvar etter at du solgte bilen din til en forhandler? Da kan det være lurt å ta kontakt med en advokat. I en slik situasjon kan en advokat både hjelpe deg ved å gi råd om hvordan du bør gå frem, samt bistå deg i en eventuell tvisteløsningssituasjon med kjøperen.
Vi i Advokatfirmaet Verito AS har lang og bred erfaring med å hjelpe kunder med bil- og kjøpsrett. Vi tilbyr en gratis førstekonsultasjon hvor vi vurderer saken din og gir en ærlig tilbakemelding på om du har en god sak.
Kontakt oss i dag for en uforpliktende og kostnadsfri samtale om din sak. Du kan nå oss ved å ringe 24 02 21 20, sende e-post til post@verito.no, eller ved å fulle ut kontaktskjemaet på vår nettside.
Utkastet til artikkelen er utarbeidet ved generisk KI, og deretter ferdigskrevet og kvalitetssikret av jurister eller jusstudenter.
Vanlige spørsmål
Hva er reklamasjonsansvar?
Reklamasjonsansvar kan defineres som plikten til å rette opp i mangler ved en solgt vare. Om det foreligger en mangel ved bilen du har solgt og dette ikke skyldes forhold på kjøperens side, er det noe du som selger kan måtte hefte for.
Hva er selgerens opplysningsplikt?
Selgerens opplysningsplikt innebærer at selgeren må gi korrekte opplysninger om varen, inkludert eventuelle feil.
Hva innebærer kjøperens undersøkelsesplikt?
Forhandlerens undersøkelsesplikt innebærer at forhandleren har en plikt til å undersøke kjøpsgjenstanden. Kjøpsloven oppstiller regler om undersøkelsesplikt som gjelder både før kjøpet inngås, og etter at kjøpsgjenstanden er levert. At kjøper ikke overholder undersøkelsesplikten har ingen rettsvirkning i seg selv, men det kan få betydning for når reklamasjonsfristen begynner å løpe.
Kan reklamasjonsansvaret begrenses ved salg til forhandler?
Ja, reklamasjonsansvaret kan begrenses gjennom avtale mellom selger og forhandler. Kjøpsloven er deklaratorisk, noe som innebærer at du og kjøperen kan avtale en eller flere av lovens regler ikke skal gjelde.
Hvilken lov regulerer reklamasjonsansvar når en privat part selger bil til forhandler?
Det er kjøpsloven som regulerer reklamasjonsansvaret når en privat part selger bil til en forhandler.
Artikkelen er skrevet 18.03.2025.