Hvor mange forsøk har selger på å rette mangelen, før kjøper kan heve? 

Bilde med tekst: Hvor mange forsøk har selger på å rette mangelen, før kjøper kan heve?

Innholdsfortegnelse

I dagens bilmarked er det ikke uvanlig å oppleve feil eller mangler på bilen etter kjøp. I slike tilfeller er det vanlig at kjøper vil fremme krav, som prisavslag eller heving, overfor selger. Men kan kjøper kreve heving og prisavslag før andre mindre inngripende krav, som retting eller omlevering, er forsøkt? Og hvor mange forsøk har i så fall selger til å rette mangelen på bilen før kjøper kan kreve heving?  

Denne artikkelen vil i det følgende gå nærmere inne på hvilke regler og bestemmelser som gjelder for retting, samt når kjøper kan heve bilkjøpet. 

Hvilke lovbestemmelser gjelder? 

For retting av mangel på bil er det kjøpsloven §§ 34-36 og forbrukerkjøpsloven § 29 som kommer til anvendelse. Kjøpsloven regulerer kjøp mellom to private parter eller mellom to næringsdrivende. Mens forbrukerkjøpsloven gjelder for kjøp mellom en forbruker og en næringsdrivende. Med forbruker menes i lovens forstand en «fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet», jf. forbrukerkjøpsloven § 1 tredje ledd. Det er avgjørende å være klar over hvilken lov som kommer til anvendelse, ettersom vilkårene for retting er noe ulike i de to lovene. Artikkelen vil komme tilbake til forskjellene lenger ned i artikkelen.  

Hva er retting? 

Retting er et krav kjøper kan gjøre gjeldene overfor selger dersom det foreligger en mangel ved bilen etter kjøp. En mangel foreligger når det er påvist avvik mellom bilen som er levert, og det som med rimelighet kan forventes å være avtalt eller tydelig forutsatt mellom kjøper og selger, jf. kjøpsloven §§ 17-19 og forbrukerkjøpsloven § 16. Hvis det foreligger en slik mangel, forutsettes det av kjøpsloven § 30 og forbrukerkjøpsloven § 26 at kjøperen har rett til å fremsette en rekk ulike krav overfor selger. Disse kravene er retting, omlevering, prisavslag, heving og/eller erstatning.  

Retting er det minst inngripende kravet, og innebærer at selger får mulighet til å reparere mangelen ved bilen. Rettingen må skje uten kostnad for kjøper, uten vesentlig ulempe for kjøper og innen rimelig tid etter at kjøper har reklamert på bilen, jf. kjøpsloven § 34 og forbrukerkjøpsloven § 30. Retten til å kreve heving ligger først og fremst til kjøper, men selger har også en rett til å tilby retting før andre krav fremsettes, jf. forbrukerkjøpsloven § 29 tredje ledd og kjøpsloven § 36. Det er følgelig en forutsetning at retting er forsøkt før kjøper kan gjøre gjeldende andre mer inngripende krav, slik som prisavslag og heving. Antall forsøk selger har på å rette er imidlertid ikke ubegrenset.  

Hvor mange retteforsøk har selger? 

Antall retteforsøk er ulikt fra kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven. Etter kjøpsloven § 36 er selgerens rettingsforsøk ikke i utgangspunktet begrenset til et bestemt antall forsøk. Likevel kan mange rettingsforsøk til sammen anses som en «vesentlig ulempe» for kjøper, som fører til at kjøper kan fremsette andre krav, som for eksempel heving.  

Antall rettingsforsøk etter forbrukerkjøpsloven § 30 fjerde ledd er derimot begrenset til kun ett forsøk. Før 2024 hadde selger to retteforsøk, men ved lovendring som trådte i kraft 1.januar 2024 ble antall retteforsøk justert til ett. Forbrukeren kan dermed som utgangspunkt avslå ytterlige forsøk på å rette mangelen, dersom det første mislyktes. I praksis vil dette bety at det blir lettere for forbruker å kreve prisavslag eller heving.   

Likevel følger det av bestemmelsen at selger kan ha rett på flere forsøk dersom det er «rimelig» at selger får et nytt forsøk. Det følger av forarbeidene at det ikke skal være en høy terskel for at selgeren har rett til å gjøre flere forsøk på å rette mangelen. I vurderingen vil avgjørende momenter være gjenstandens type og verdi, mangelens karakter og alvor, samt om det er rimelig at forbrukeren har tillit til at selgeren kan rette bilen. Miljø- og bærekrafts hensyn, samt kvaliteten på den første reparasjonen, kan også være relevante faktorer for vurderingen.  

Heve bilkjøpet 

Hvis selgeren har brukt opp antall retteforsøk, rettingen er til vesentlig ulempe eller det ikke skjer innen rimelig tid, kan kjøper fremsette andre krav, som heving, jf. kjøpsloven § 39 og forbrukerkjøpsloven § 32. Heving er den mest inngripende misligholdsbeføyelsen, ettersom den går ut på at kjøper leverer tilbake bilen, mot at selger tilbakebetaler kjøper kjøpesummen. Terskelen for å heve kjøpet er derfor relativ høy. For å heve kjøpet av bilen må mangelen være «vesentlig» etter kjøpsloven, og ikke «uvesentlig» etter forbrukerkjøpsloven. Hva som ligger i de to tersklene avhenger av en konkret vurdering av sakens tilfelle, hvor momenter som mangelens betydning for kjøper, avtalens karakter og selgers mulighet til å rette er avgjørende. Det er en betydelig lavere terskel for å heve et bilkjøp etter forbrukerkjøpsloven, enn etter kjøpsloven, jf. ordlyden «uvesentlig».  

Her har du en mal for å heve bilkjøp

Praktiske råd 

Det er flere praktiske råd du som kjøper bør følge hvis du vurderer å heve kjøpet: 

  • Dokumenter alle feil og mangler nøye med bilder og skriftlige beskrivelser. Dette kan være avgjørende bevis i en eventuell tvistesak. 
  • Oppbevar all kommunikasjon med selgeren, inkludert e-poster, brev og tekstmeldinger. Dette gir en oversikt over prosessen og kan være bevis for dine krav. 
  • Innhent en skriftlig erklæring fra verkstedet som bekrefter at rettingsforsøkene har vært mislykkede. Dette kan underbygge din sak om heving. 
  • Søk juridisk rådgivning dersom du er usikker på dine rettigheter. Advokater med spesialisering i kjøpsrett kan gi verdifulle råd og bistand. 

Rettshjelpsforsikring 

Alle bilforsikringer har inkludert rettshjelp i sin forsikring. Denne forsikringen kan dekke deler av kostnadene for juridisk bistand ved tvister knyttet til bilkjøpet. Vanligvis dekkes 80% av advokatutgiftene, mens du selv må betale 20% i tillegg til en egenandel. Sjekk vilkårene i din forsikring for å få oversikt over dine rettigheter. 

Rettshjelpsforsikring kan være en verdifull ressurs hvis det oppstår konflikter med selgeren. Dette kan være aktuelt hvis bilen har skjulte feil eller mangler som ikke ble opplyst ved kjøpet. I slike situasjoner kan juridisk bistand være nødvendig for å løse saken på en tilfredsstillende måte. 

Kontakt oss

Hvis du har spørsmål angående antall forsøk selger har på å rette mangelen eller trenger hjelp med heving av bilkjøpet, er det kostnadsfritt å ta kontakt med oss for en vurdering av din sak. Du kan nå Advokatfirmaet Verito AS på e-post: post@verito.no og telefonnummer 24 02 21 20. Vi tilbyr gratis rådgivning og bistår deg gjennom hele prosessen for å sikre at dine rettigheter blir ivaretatt. 

Artikkelen er skrevet 15.01.2024. 

Vanlige spørsmål 

Ta bilder, skriv ned detaljerte beskrivelser, og spar på all kommunikasjon med selgeren og verkstedet. Det er også lurt å føre en logg over alle hendelser, inkludert datoer og klokkeslett for når problemene oppstår og når du har kontaktet selgeren eller verkstedet. 

Retting vil si at selger får muligheten til å reparere varen på egen regning, uten å være til vesentlig ulempe for kjøper og innen rimelig tid.  

Hvis selger har brukt opp alle forsøk til å rette bilen, kan kjøper gjøre gjeldende andre krav slik som prisavslag eller heving.  

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Bilde med tekst: Heve bilkjøp privat (guide)
Bil
Kristoffer Dalvang

Slik hever du bil privat (guide) 

En veiledning for å heve bilkjøp privat  Å heve et bilkjøp kan være en utfordrende prosess, spesielt når kjøpet er gjort mellom to private parter. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de nødvendige stegene for å heve et bilkjøp, hvilke lover og regler som gjelder, og hvilke rettigheter du

Les mer »
Bilde med tekst: Hva er rimelig tid ved reklamasjon av bilkjøp
Bil
Kristoffer Dalvang

Hva er rimelig tid ved reklamasjon av bilkjøp

Når du kjøper en bil, enten den er ny eller brukt, er det avgjørende å kjenne til hvilke rettigheter du har som kjøper dersom det skulle oppstå feil eller mangler. En av de viktigste aspektene ved forbrukerrettigheter er muligheten til å reklamere på bilen. Men hva menes egentlig med “rimelig

Les mer »
Bilde med tekst: Forbrukerklageutvalget gir medhold i bruktbilklage
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbrukerklageutvalget gir medhold i bruktbilklage

Kjøp av bruktbil endte i klage En kjøper av en bruktbil fikk medhold i sin klage til Forbrukerklageutvalget etter å ha oppdaget alvorlige skader på bilen kort tid etter kjøpet. Kjøperen, som hadde betalt 159 900 kroner for bilen, krevde heving av kjøpet og erstatning. Heving ved skjulte feil og

Les mer »
Bilde med tekst: Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp Forbrukerklageutvalget har nylig behandlet en sak som omhandler kjøp av en bruktbil med betydelige feil og mangler. Klageren kjøpte en 2012-modell Volkswagen Passat fra en bilforhandler for en sum av 128 500 kroner. Bilen ble solgt med en tre måneders garanti på motor

Les mer »
Bil
Kristoffer Dalvang

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp

Forbrukerklageutvalget gir medhold i klage på bruktbilkjøp Forbrukerklageutvalget har nylig behandlet en sak som omhandler kjøp av en bruktbil med betydelige feil og mangler. Klageren kjøpte en 2006-modell Volkswagen Touran fra et enkeltpersonforetak for en sum av 39 594 kroner. Bilen ble solgt uten garanti og reklamasjonsrett, men klageren oppdaget

Les mer »
Bilde med tekst: Har du reklamasjonsrett på bruktbil?
Bil
Kristoffer Dalvang

Har du reklamasjonsrett på bruktbil?

En veiledning på dine rettigheter ved kjøp av bruktbil  Når du kjøper en bruktbil, er det viktig å vite hvilke rettigheter du har som kjøper. Hvis bilen viser seg å ha feil eller mangler, kan du ha rett til å reklamere. Men hvordan fungerer egentlig reklamasjonsretten ved bruktbilkjøp, og hvilke

Les mer »