Selger har også rettigheter ved salg av bruktbil, og må ikke akseptere ethvert krav fra kjøper. I denne artikkelen gjennomgår vi selgers rettigheter ved salg av bruktbil.
Selgers rettigheter ved salg av bruktbil
Fokuset ved salg av bruktbil ligger ofte på kjøperens rettigheter, men det er viktig å være klar over at også selger har rettigheter. Denne artikkelen vil i den følgende se nærmere på selgers rettigheter ved salg av bruktbil.
Forbrukerkjøpsloven eller kjøpsloven?
For å avgjøre hvilke rettigheter selger har, er det relevant å avgjøre om salget reguleres av reglene i forbrukerkjøpsloven eller kjøpsloven. Vi skal se nærmere på forskjellen på disse. Kjøp og salg av bruktbil mellom en forbruker og en næringsdrivende, reguleres av forbrukerkjøpsloven. Med en forbruker menes en person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Om salget og kjøpet av bruktbilen gjøres mellom to næringsdrivende eller to private personer, er det kjøpsloven som regulerer forholdet. Hoved forskjellen på de to lovene, er at forbrukerkjøpsloven i utgangspunktet gir forbrukeren (kjøperen) et bedre vern, er det som følger av reglene i kjøpsloven.
Selgers rettigheter ved salg av bruktbil
Har du kjøpt bil? Les heller vår artikkel om rettigheter ved kjøp av bil privat.
Selge bruktbilen med et «som den er» forbehold
Etter kjøpsloven § 19 har selger mulighet til å selge bruktbilen med et «som den er» forbehold. Denne muligheten har ikke selger etter reglene i forbrukerkjøpsloven, ettersom det ved lovendring, som trådte i kraft 1.januar 2024, ble bestemt at selger ikke lenger skulle ha en slik mulighet.
Hva innebærer “som den er” forbehold?
Å selge en bruktbil med et «som den er» forbehold vil innebære at selger fraskriver seg ansvaret for eventuelle mangler som først måtte vise seg etter salget. Hva som er en mangel, beskrives nærmere i kjøpsloven §§ 17 og 18. Kjøper godtar ved et slikt bruktbilsalg en viss grad av risiko for forventede mangler, enten de er opplyst om eller ikke. Selger kan likevel ikke ved et «som den er» forbehold fraskrive seg alle mangler som oppstår etter bruktbilsalget. Kjøpsloven § 19 første ledd bokstav a til c oppstiller en rekke tilfeller hvor selger fortsatt er ansvarlig for mangelen;
«1) Selv om tingen er solgt «som den er» eller med liknende alminnelig forbehold, foreligger mangel når
- tingen ikke svarer til opplysninger som selgeren har gitt om tingen, dens egenskaper eller bruk og som kan antas å ha innvirket på kjøpet,
- selgeren ved kjøpet har forsømt å gi opplysning om vesentlige forhold ved tingen eller dens bruk som han måtte kjenne til og som kjøperen hadde grunn til å rekne med å få, såframt unnlatelsen kan antas å ha innvirket på kjøpet, eller
- tingen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å rekne med etter kjøpesummens størrelse og forholdene ellers».
Selgerens er fortsatt pliktet til å gi riktige og fullstendige opplysninger om bruktbilens tilstand. Selger kan heller ikke ved et «som den er» forbehold fraskrive seg ansvar for skjulte mangler ved bruktbilen som selger burde kjenne til, men som ikke er gitt opplysninger om til kjøper Hvis bruktbilen har en svært alvorlig mangel, kan selgeren også bli ansvarlig.
Om du lurer på mer om ansvar ved privat salg av bil kan du lese vår artikkel om ansvar ved privat salg av bil.
Selgers rett til å kreve oppfyllelse av kjøpet
Kjøpsloven § 52 og forbrukerkjøpsloven § 44 inneholder regler om selgers rett til å kreve oppfyllelse av bruktbil kjøpet i form av betaling. Selger har en rett til å fastholde brukt kjøpet og kreve kjøpesummen betalt etter det som er avtalt mellom kjøper og selger. Dette inkluderer også retten til å kreve forskuddsbetaling, dersom dette er avtalt med kjøper. Hvis selger bruker urimelig lang tid på å fremme kravet om oppfyllelse, kan dette føre til at selger taper retten. Det er derfor viktig å fremme kravet så fort kjøper holder tilbake kjøpesummen.
Kjøpsloven § 53 og forbrukerkjøpsloven § 44 (3) gjelder selgers rett til oppfyllelse av ved å kreve medvirkning til kjøpet. Det fremgår av kjøpslovens forarbeider at medvirkning trolig omfatter de fleste plikter som kan tenkes pålagt kjøper etter kjøpsavtalen.
Selgers rett til å heve bruktbilkjøpet ved mislighold fra kjøperen
I de tilfeller kjøper misligholder kjøpsavtalen har selger i en viss utstrekning rett til å heve bruktbil salget. Det kan for eksempel være at kjøper ikke betaler kjøpesummen innen avtalt frist, ikke vil medvirke til å oppfylle kjøpet eller ikke hentet bruktbilen til avtalt tid. For at selger imidlertid skal kunne heve bruktbil salget på grunnlag av slikt mislighold må kontraktsbruddet være vesentlig, jf. kjøpsloven §§ 54 og 55, og forbrukerkjøpsloven § 45. Hva som er «vesentlig» må vurderes konkret i hvert tilfelle, men vurderingen vil blant annet ta hensyn til misligholdets omfang.
Selgers rett til å kreve erstatning ved kjøpers mislighold
Etter kjøpsloven § 57 og forbrukerkjøpsloven § 46 har selger en rett til å kreve erstatning ved kjøpers mislighold. Misligholdet kan for eksempel gå ut på for sen betaling, for sen henting av bruktbilen eller manglende medvirkning til gjennomføring av bruktbilkjøpet. Selgeren kan kreve erstatning for det tap han lider som følge av kontraktsbruddet. I forbrukerkjøpsloven § 46 fremgår det at selgeren også kan kreve renter av kjøpesummen etter lov om renter ved forsinket betaling m.m.. Erstatningen blir utmålt etter alminnelige regler i kapittelet om erstatning i kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven.
Kontakt oss for en kostnadsfri vurdering av dine rettigheter som selger av bruktbil
Dersom du har solgt en bruktbil, og opplever at kjøper hevder at det foreligger feil eller mangler med bruktbilen, kan du ta kontakt med oss for en kostnadsfri og uforpliktende vurderinger av saken din. Vi i Verito har lang erfaring og god kompetanse på området, og har behandlet mange lignende saker før. Vi kan bistå deg med råd, som blant annet om hvordan du bør forholde deg til en klage og til kjøper. Du kan kontakte oss på vår e-post: post@verito.no eller på telefon 24 02 21 20. Vi bidrar gjerne med å løse saken din på best mulig måte.
Ofte stilte spørsmål om selgers rettigheter ved salg av bruktbil
Hva er fristen for å reklamere på en bruktbil?
Kjøper må reklamere på en bruktbil innen rimelig tid etter at han oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Hva som er rimelig tid, beror på en konkret vurdering, men det skal normalt ikke gå mer enn to måneder.
Kan jeg selge bilen med «som den er» forbehold, og fraskrive meg ansvaret for mangler?
Du kan ikke fraskrive deg ansvaret for mangler fullstendig, selv om du selger bilen som den er, eller med forbehold om at bilen har mangler. Du har fortsatt ansvar for å gi riktige opplysninger om bilen, og for at bilen ikke har mangler som du kjente eller burde ha kjent til.
Hva skjer hvis jeg nekter å godta kjøpers krav?
Hvis du nekter å godta kjøpers krav, kan kjøper bringe saken inn for forliksrådet eller retten. Da må du møte der og forsvare deg, ellers kan du bli dømt til å betale det kjøper krever. Det kan derfor være lurt å søke juridisk bistand hvis du er uenig med kjøper om det foreligger en mangel eller ikke.
Artikkelen er for ordens skyld skrevet 24.09.2024.
Kilder: